Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Εργαστήριο Ιστορίας του Βιβλίου

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η Άννα Καρακατσούλη είναι ιστορικός με σπουδές στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Έχει εργασθεί στην UNESCO (Παρίσι) και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάση. Είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου διδάσκει Νεώτερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ιστορία και Πολιτισμό, Ιστορία της Αποικιοκρατίας και Ιστορία του Βιβλίου. Ασχολείται με ζητήματα της ιστορίας της διανόησης και της διακίνησης των ιδεών στον ευρωπαϊκό χώρο κατά τους 19ο-20ό αι. Κυκλοφορούν οι μελέτες της «Μαχητές της ελευθερίας» και 1821: Η Ελληνική Επανάσταση στη διεθνική της διάσταση (Πεδίο, 2016) και Στη χώρα των βιβλίων: Η εκδοτική ιστορία του Βιβλιοπωλείου της Εστίας, 1885-2010 (Εκδόσεις των Συναδέλφων, 2011). Έχει ακόμα μεταφράσει και επιμεληθεί αρκετά επιστημονικά έργα με πιο πρόσφατο το John B. Thompson, Οι Έμποροι της κουλτούρας: Η εκδοτική βιομηχανία του εικοστού πρώτου αιώνα (Πεδίο, 2017).

Η Ξένια Γεωργοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εκδώσει τη συλλογή δοκιμίων Ζητήματα φύλου στο θέατρο του Σαίξπηρ και της Αναγέννησης (Παπαζήσης, Αθήνα 2010 [α’ έκδοση] και 2020 [β’ βελτιωμένη έκδοση]), τη μονογραφία The Body as Text in Shakespeare’s Plays. The Fashioning of the Sexes (Mellen, Lewiston 2011) και τη συλλογή δοκιμίων και κριτικών Ο Σαίξπηρ οριζοντίως και καθέτως (Αιγόκερως, Αθήνα 2019). Έχει δημοσιεύσει σε συλλογικά έργα και επιστημονικά περιοδικά, κυρίως του εξωτερικού, και έχει συμμετάσχει με ανακοίνωση σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Η έρευνά της επικεντρώνεται κυρίως στον Σαίξπηρ, και ειδικότερα σε θέματα όπως τα φύλα και η ετερότητα, οι διασκευές σαιξπηρικών έργων και οι σαιξπηρικές αναφορές στη σύγχρονη λαϊκή κουλτούρα. 

Η Αθηνά Θεοδοσίου σπούδασε Κοινωνιολογία και Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Παιδαγωγικά και Ειδική Αγωγή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι Υποψήφια Διδάκτωρ στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ιδίου Πανεπιστημίου. Έχει μετεκπαιδεύσεις στην Ειδική Θεραπευτική Αγωγή και στη Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Θεραπεία, στη Διαχείριση του στρες ως προληπτικό δείκτη ψυχικής υγείας, στην Εκπαίδευση στην Παιδαγωγική Διαχείριση και Αντιμετώπιση Παιδιών και Εφήβων στο φάσμα του Αυτισμού (ΕΚΠΑ, Ιατρική Σχολή). Υπηρετεί στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων από το 1990 και εργάζεται ως Ειδική Παιδαγωγός-Ψυχοπαιδαγωγός στην Τυπική Εκπαίδευση, στην Ειδική Αγωγή, σε Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα και σε Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ). Από το 2020 είναι αποσπασμένη επιστημονική συνεργάτις στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, ΕΚΠΑ.

H Παυλίνα Μάρβιν γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987, αλλά μεγάλωσε στην Ερμούπολη της Σύρου. Σπούδασε Ιστορία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκπονεί διδακτορική διατριβή με θέμα την εθνική πολιτική για το βιβλίο στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών (ΕΚΠΑ). Είναι φοιτήτρια στο Τμήμα Σκηνοθεσίας της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Υπήρξε συνεκδότρια του περιοδικού Τεφλόν. Ανήκει στην συντακτική ομάδα του περιοδικού "Άνω Κάτω Τελεία(ΑΚΤ): Σημεία για το Βιβλίο και την Ανάγνωση". Το πρώτο της βιβλίο, «Ιστορίες απ’ όλον τον κόσμο μου», κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κίχλη (2017) και τιμήθηκε με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή της Εταιρείας Συγγραφέων «Γιάννης Βαρβέρης». 

H Δανάη Σιώζιου γεννήθηκε το 1987. Μεγάλωσε στην Καρλσρούη και στην Καρδίτσα. Σπούδασε αγγλική φιλολογία, ευρωπαϊκή ιστορία και πολιτιστική διαχείριση. H πρώτη της ποιητική συλλογή Χρήσιμα παιδικά παιχνίδια (Αντίποδες, 2016), τιμήθηκε με το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ποιητή «Γιάννης Βαρβέρης» της Εταιρείας Συγγραφέων και με το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα και εκδόθηκε σε γερμανική μετάφραση από τον εκδοτικό οίκο Parasittenpresse στη Γερμανία. Υπήρξε συνεκδότρια και μέλος της ομάδας του περιοδικού Τεφλόν. Ποιήματα, άρθρα και μεταφράσεις της έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και διαδικτυακά περιοδικά, έχουν μεταφραστεί σε πάνω από δέκα γλώσσες και συμπεριληφθεί σε πολλές ανθολογίες. Είναι μέλος του δικτύου ευρωπαϊκών ποιητικών φεστιβάλ Versopolis και της ομάδας ECP-FG  της Ε.Ε. Εργάζεται στους τομείς της εκπαίδευσης και της πολιτιστικής διαχείρισης με έμφαση στη λογοτεχνία και την εκπαίδευση. Η δεύτερη ποιητική της συλλογή Ενδεχόμενα Τοπία θα κυκλοφορήσει το 2021 από τις εκδόσεις Αντίποδες.

Η Ελένη Κουτσιλαίου είναι Θεατρολόγος, υπ. διδάκτωρ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ  με θέμα Διδακτορικής διατριβής: «Οι σκηνικές προσεγγίσεις του Άμλετ (τέλη 20ου-αρχές 21ου αι.) στην Ευρώπη και η εικόνα του δυτικού πολιτισμού». Υπότροφος του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ). Ακαδημαϊκός συνεργάτης στο μεταπτυχιακό μάθημα Εργαστήριο δραματολογικών και σκηνοθετικών πρακτικών σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης και το Εργαστήριο Δραματολογικών και Σκηνικών Πρακτικών σε συνεργασία με την Πειραματική Σκηνή -1 του Εθνικού Θεάτρου (καθ. Πλ. Μαυρομούστακος). Συντονίστρια της ερευνητικής και δραματουργικής ομάδας στη σειρά εκδηλώσεων Συνέβη στην Ελλάδα, στο Εθνικό Θέατρο (2016-2018). Επιστημονική συνεργάτης στο τριετές φεστιβάλ μεταπολεμικού Ελληνικού έργου που διοργανώνει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (2018-2019) και επιμελήτρια των συνοδευτικών τόμων.