Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Εργαστήριο Ιστορίας του Βιβλίου

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

1. Εκδίδοντας για το Παρελθόν: Σύγχρονες τάσεις στις εκδόσεις των Κλασικών Σπουδών, του Simon Kaplan

Περίληψη

Είναι κοινή παραδοχή ότι το πεδίο των Κλασικών Σπουδών στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια τελεί υπό πίεση. Χειμάζεται από τους συρρικνούμενους προϋπολογισμούς και τη μείωση των πανεπιστημιακών τμημάτων καθώς η σημασία τους για το αμερικανικό ακαδημαϊκό σύστημα φαίνεται να φθίνει. Ενώ η εθνική κουλτούρα μεταβάλλεται διαρκώς, οι Κλασικές Σπουδές έχουν μείνει πίσω, δείχνουν απαρχαιωμένες και στεγάζουν αρκετά αντιδραστικά στοιχεία. Η ένταση μεταξύ των παλαιών αρχών και των νέων αναγκών έχει γίνει εμφανής σχεδόν σε κάθε όψη του κλάδου.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η σχέση του πεδίου με τον εκδοτικό τομέα. Ήδη το μέλλον των έντυπων βιβλίων είναι αμφιλεγόμενο. Οι Κλασικές Σπουδές πρέπει επιπλέον να προβληματιστούν για τον ρόλο των βιβλίων και των εκδόσεων στο ίδιο τους το μέλλον. Η παρούσα επισκόπηση εξετάζει αυτή τη σχέση αναφορικά με την πρακτική των καθηγητικών μονιμοποιήσεων στα αμερικανικά πανεπιστήμια, τον θεσμό των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών, και την προσβασιμότητα του πεδίου για πανεπιστήμια και φοιτητές. Επιχειρεί επίσης μιαν αξιολόγηση των πρωτοβουλιών Ανοικτής Πρόσβασης και τον δυνάμει ρόλο τους στις Κλασικές Σπουδές του μέλλοντος.

Η βιβλιογραφία περιλαμβάνει τεκμηριωμένες έρευνες της παρούσας κατάστασης των επιστημονικών εκδόσεων στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες γενικότερα, και στις Κλασικές Σπουδές πιο συγκεκριμένα. Η παρούσα μελέτη εξετάζει τα ζητήματα των Κλασικών Σπουδών από την οπτική του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις. Και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η έντυπη παραγωγή θα παραμείνει σημαίνουσα, παρά τα ερωτήματα που την περιβάλλουν, και ότι οιαντιστάσεις στην αλλαγή θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη πίεση για εκδόσεις ανοικτής πρόσβασης προκειμένου να εισέλθουν στο πεδίο νέοι ερευνητές και, ελπίζουμε, να το αλλάξουν προς το καλύτερο.

Ο Simon Kaplan σπουδάζει Συγκριτική Λογοτεχνία και Κλασικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Urbana-Champaign. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν κατά κύριο λόγο στη θεωρητική προσέγγιση των Ομηρικών επών και την αλληλεπίδραση μεταξύ Κλασικών Σπουδών και συγχρόνων πολιτικών και κοινωνικο-πολιτισμικών κινημάτων.

Η μελέτη εκπονήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας στο πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις στο Urbana-Champaign με το Εργαστήριο Ιστορίας του Βιβλίου του ΕΚΠΑ.

Για το πλήρες κείμενο πατήστε τον σύνδεσμο:

Publishing on the Past: Current Trends in the Classics Publishing Sector

2. Το βιβλιοπωλείο και οι εκδόσεις «Γνώση»

Αντικείμενο αυτής της εργασίας είναι η πορεία του βιβλιοπωλείου «Γνώση» και των εκδόσεων «Γνώση» από την ίδρυσή τους μέχρι σήμερα. Οι συγκεκριμένες δύο επιχειρήσεις επιλέχθηκαν για δύο βασικούς λόγους. Αφενός διότι δεν υπάρχει καταγεγραμμένη η πορεία του εκδοτικού οίκου «Γνώση» -ούτε μπορεί κανείς να βρει έναν συνολικό κατάλογο των εκδόσεων- και αφετέρου διότι μέσα από αυτές τις δύο παράλληλες τροχιές, των εκδόσεων και του βιβλιοπωλείου, μπορεί κανείς να αποκτήσει μια γενικότερη ενδεικτική εικόνα για το εκδοτικό τοπίο και τις τάσεις που επικρατούν στο χώρο του βιβλίου εκείνα τα χρόνια και μέχρι σήμερα.

Για το πλήρες κείμενο πατήστε τον σύνδεσμο:

https://pergamos.lib.uoa.gr/uoa/dl/object/2970543

3. To ελληνικό βιβλίο στην κρίση. Σκέψεις για το παρελθόν, παρατηρήσεις για το παρόν, ιδέες για το μέλλον.

Η παρούσα ηλεκτρονική έκδοση παρουσιάζει οκτώ από τις εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στη διημερίδα με τίτλο "Το ελληνικό βιβλίο στην κρίση: Σκέψεις για το παρελθόν, παρατηρήσεις για το παρόν, ιδέες για το μέλλον" η οποία διοργανώθηκε από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 10 και 11 Μαΐου 2013. Η έκδοση έγινε σε συνεργασία µε το Τµήµα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Αθηνών.