Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Εργαστήριο Ιστορίας του Βιβλίου

ΦΕΚ ΙΔΡΥΣΗΣ

Εργαστήριο «Ιστορία του Βιβλίου»

(ΦΕΚ 2134/τ. Β΄/07-062019, Απόφαση 1238/20-05-2019)

Ίδρυση Εργαστηρίου με τίτλο «Κέντρο Ιστορίας του Βιβλίου» στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

Άρθρο 1

Ίδρυση - Αντικείμενο

Ιδρύεται στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εργαστήριο με ονομασία «Ιστορία του Βιβλίου» και διεθνή ονομασία “History of the Book”. Το Εργαστήριο εξυπηρετεί εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες του Τμήματος και της Σχολής στο αντικείμενο της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Ιστορίας, της Ιστορίας του Πολιτισμού, της Ιστορίας των Ιδεών, της Φιλολογίας, της Ιστορίας της Τέχνης και της Ιστορίας της Εκπαίδευσης.

Άρθρο 2

Σκοπός- Ερευνητική Δραστηριότητα

Κύριος σκοπός του Εργαστηρίου «Ιστορία του Βιβλίου» είναι να αποτελέσει έναν επιστημονικό και έγκυρο φορέα παραγωγής πρωτογενούς έρευνας, μελέτης και ανάπτυξης της επιστημονικής γνώσης. Το διεπιστημονικό ερευνητικό και ακαδημαϊκό έργο του Κέντρου υποστηρίζεται από επιμέρους δράσεις και ερευνητικά προγράμματα. Το αντικείμενο του Εργαστηρίου θα είναι η έρευνα, μελέτη και εκπαίδευση στο γνωστικό αντικείμενο της Ιστορίας του Βιβλίου και ειδικότερα η πρωτογενής ιστορική έρευνα, η αξιοποίηση αρχείων, η διεπιστημονική αλληλεπίδραση της Ιστορίας με άλλα επιστημονικά πεδία και τέχνες (π.χ. Θεατρολογία, Καλές Τέχνες, Φιλολογία, Ιστορία της Τεχνολογίας, Ιστορία της Τέχνης, Ιστορία της Εκπαίδευσης, Οικονομία, Κοινωνιολογία, Βιβλιοθηκονομία), η μελέτη του βιβλίου ως πολιτισμικό και εμπορευματικό αγαθό σε διαφορετικές εποχές και σε επίπεδο εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές. Η Ιστορία του Βιβλίου αποτελεί ένα κατ’ εξοχήν διεπιστημονικό πεδίο ανάπτυξης δραστηριοτήτων και συνεργασιών, το οποίο συνδυάζεται με τις ερευνητικές και διδακτικές δράσεις του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών και των λοιπών Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι δραστηριότητες του Εργαστηρίου συνοψίζονται στην εκπαίδευση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών στη βασική έρευνα, την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών και την εφαρμοσμένη έρευνα καθώς και στην εκπόνηση χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων στο γνωστικό αντικείμενο του Εργαστηρίου. Πιο συγκεκριμένα, η ερευνητική δραστηριότητα του Εργαστηρίου επικεντρώνεται στους εξής τομείς:

  • Προαγωγή της επιστήμης στο γνωστικό αντικείμενο της Ιστορίας του Βιβλίου
  • Ανάπτυξη και διεξαγωγή θεωρητικής και εφαρμοσμένης έρευνας, αυτοδύναμα ή στο πλαίσιο χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων σε θέματα συναφή με τα διδακτικά και ερευνητικά αντικείμενα του Εργαστηρίου
  • Κάλυψη των διδακτικών και ερευνητικών αναγκών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών καθώς και άλλων Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε θέματα που εμπίπτουν στα αντικείμενα της δραστηριότητάς του Εργαστηρίου
  • Ανάπτυξη συνεργασιών με Ινστιτούτα, Κέντρα Ερευνών, ακαδημαϊκά ιδρύματα και επιστημονικούς και λοιπούς φορείς της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, των οποίων οι στόχοι συμπίπτουν, είναι συναφείς ή αλληλοσυμπληρώνονται με εκείνους του Εργαστηρίου
  • Ανάπτυξη συνεργασιών με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς από τον χώρο του βιβλίου (εκδότες, συγγραφείς, δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες, κ.ά.) με στόχο κοινά ερευνητικά προγράμματα και διατύπωση προτάσεων πολιτικής για το βιβλίο
  • Παροχή υπηρεσιών προς ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς υπό τη μορφή της παροχής εξειδικευμένου και υψηλής ποιότητας έργου σε επίπεδο μελετών, συμβουλευτικών υπηρεσιών και συνεργασιών σε ερευνητικά προγράμματα
  • Δημοσίευση επιστημονικών άρθρων, μελετών, βιβλίων, μονογραφιών κ.λπ. γύρω από το γνωστικό αντικείμενο του Εργαστηρίου
  • Οργάνωση ή συνδιοργάνωση σεμιναρίων, ημερίδων, συμποσίων, συνεδρίων και διαλέξεων για την προαγωγή της γνώσης και την προώθηση των στόχων του Εργαστηρίου
  • Οργάνωση δράσεων δια βίου μάθησης, σχολείων και άλλων συναφών πρωτοβουλιών γύρω από το γνωστικό αντικείμενο του Εργαστηρίου
  • Ενίσχυση της βιβλιογραφικής και τεχνολογικής υποδομής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για την υποστήριξη της διεξαγωγής έρευνας.

Άρθρο 3

Προσωπικό

Το προσωπικό του Εργαστηρίου απαρτίζεται από:

α. Μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π) του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, των οποίων το γνωστικό αντικείμενο της θέσης που κατέχουν εμπίπτει στα διδακτικά και ερευνητικά ενδιαφέροντα του Εργαστηρίου.

β. Μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Διδακτικού Προσωπικού (.Ε.ΔΙ.Π) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π), καθώς και λοιπό επιστημονικό προσωπικό που τοποθετείται στο εργαστήριο σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.

γ. Ειδικούς επιστήμονες. 

Άρθρο 4

Διοίκηση – Αρμοδιότητες

α. Το εργαστήριο διευθύνεται από μέλος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π) του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που εκλέγεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

β. Αρμοδιότητες του Διευθυντή:

  1. Ο συντονισμός του διδακτικού (προπτυχιακού -μεταπτυχιακού) και ερευνητικού έργου του Εργαστηρίου.
  2. Η κατάρτιση και υποβολή στη Συνέλευση του Τμήματος του ετήσιου προγράμματος λειτουργίας του Εργαστηρίου και η μέριμνα για την τήρησή του.
  3. Η μέριμνα για την οικονομική διαχείριση των πόρων του Εργαστηρίου και τη στελέχωση του Εργαστηρίου με το αναγκαίο προσωπικό.
  4. Η φροντίδα για την κατανομή και διαχείρηση των χώρων του Εργαστηρίου.
  5. Η εισήγηση στη Συνέλευση του Τμήματος όσον αφορά στον ορισμό των υπευθύνων για τα αναλώσιμα υλικά και τον κινητό εξοπλισμό του Εργαστηρίου.
  6. Η υπογραφή κάθε εγγράφου που διακινεί το Εργαστήριο.

Άρθρο 5

Εγκατάσταση-Λειτουργία

  1. Το Εργαστήριο λειτουργεί κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και σε χώρους που παραχωρούνται σε αυτό για την εγκατάσταση των οργάνων και του λοιπού αναγκαίου τεχνικού εξοπλισμού για τη διενέργεια των εργαστηριακών ασκήσεων και των ερευνητικών προγραμμάτων.
  2. Ο Διευθυντής ενημερώνεται πριν από τη διεξαγωγή κάθε εργασίας που πραγματοποιείται στο Εργαστήριο, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος ή άλλου έργου που έχει αποφασισθεί και καθορίζει την προτεραιότητα στη χρησιμοποίηση των μηχανημάτων και των χώρων, σε περίπτωση που δεν υπάρχει σχετική απόφαση.
  3. Ο Διευθυντής έχει την ευθύνη για την εν γένει λειτουργία του Εργαστηρίου, την παραμονή των εργαζομένων (προσωπικού, φοιτητών, επισκεπτών) στους χώρους, καθώς και την προστασία των μηχανημάτων και εγκαταστάσεων του Εργαστηρίου από βλάβες.
  4. Η χρησιμοποίηση ειδικών μηχανημάτων του Εργαστηρίου επιτρέπεται μόνο στο προσωπικό του ή σε άλλους ερευνητές, οι οποίοι έχουν ειδική επί των μηχανημάτων αυτών εκπαίδευση και εξουσιοδότηση από το Διευθυντή αυτού. Κινητά μηχανήματα, τα οποία παραδίδονται για τη διεξαγωγή εργασιών επιστρέφονται, μετά τη χρησιμοποίησή τους, στην κατάσταση που είχαν παραδοθεί.
  5. Στην περίπτωση που είναι δυνατή κατά τις ισχύουσες διατάξεις η πρόσληψη επιστημόνων σε τομείς των διδακτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου, η πρόσληψη διενεργείται κατόπιν εισηγήσεως του Διευθυντή στα αρμόδια όργανα του Τμήματος.

Άρθρο 6

Έσοδα – Πόροι

Τα έσοδα του Εργαστηρίου προέρχονται από:

α. Την εκτέλεση ερευνητικών προγραμμάτων που πραγματοποιούνται για το ίδιο το Εργαστήριο ή για λογαριασμό τρίτων.

β. Τη διάθεση ερευνητικών και εν γένει επιστημονικών προϊόντων.

γ. Την παροχή υπηρεσιών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

δ. Τις ειδικές εισφορές και χρηματοδοτήσεις από διεθνείς οργανισμούς, δημόσιες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις και νομικά ή φυσικά πρόσωπα, και

ε. Τις κληρονομιές, τις δωρεές και τις κληροδοσίες που καταλείπονται στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για τους σκοπούς του συγκεκριμένου Εργαστηρίου.

Άρθρο 7

Τηρούμενα βιβλία

Για τις ανάγκες του Εργαστηρίου τηρούνται τα ακόλουθα βιβλία και στοιχεία:

  1. Βιβλίο περιουσιακών στοιχείων.
  2. Φάκελος οικονομικών στοιχείων κάθε έτους.
  3. Κατάλογος επιστημονικών βιβλίων, περιοδικών, video, cd-rom και μηχανημάτων.
  4. Αρχείο ερευνητικών προγραμμάτων.
  5. Βιβλίο μεταβολών προσωπικού.
  6. Πρωτόκολλο εισερχομένων – εξερχομένων εγγράφων.

Με απόφαση του Διευθυντή μπορεί να τηρείται και κάθε άλλο βιβλίο ή στοιχείο που προβλέπεται από ειδικές διατάξεις.

Η Πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών

Καθηγήτρια Χρυσόθεμις Σταματοπούλου-Βασιλάκου

ΦΕΚ διευθυντών εργαστηρίου

ΦΕΚ ίδρυσης εργαστηρίου Ιστορίας του Βιβλίου