Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Εργαστήριο Ιστορίας του Βιβλίου

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

Το Εργαστήριο Ιστορίας του Βιβλίου (ΕΙΒ) ιδρύθηκε τον Ιούνιο 2019. Οι δράσεις και ο σχεδιασμός του περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

1.  Υλοποίηση προγράμματος Βιβλιογεωγραφία/Bibliogeography: ψηφιακή πλατφόρμα χαρτογράφησης των λογοτεχνικών κοινοτήτων της Ελλάδας με σκοπό την δημιουργία ενός ψηφιακού χάρτη για τον εντοπισμό και την ενδελεχή καταγραφή των φορέων και των δράσεων (εκδοτικοί οίκοι, ιδρύματα, βιβλιοθήκες, λέσχες ανάγνωσης, κ.ο.κ.) που έχουν ως επίκεντρο τη λογοτεχνία. Η δημιουργία της ψηφιακής βάσης δεδομένων και ακολούθως του ψηφιακού χάρτη στοχεύει στην χαρτογράφηση των λογοτεχνικών φορέων και κοινοτήτων, αλλά και στη διασύνδεση τους τόσο με το ΕΙΒ όσο και μεταξύ τους. Το πρόγραμμα έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και χρηματοδοτείται από το ΥΠΠΟΑ στο πλαίσιο του προγράμματος για την ενίσχυση Ψηφιακών Δράσεων Πολιτισμού 2021/2022.

2. Δημιουργία Βάσης Δεδομένων με τις ερευνητικές εργασίες μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου που πραγματοποιούνται στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών αρχικώς, με προοπτική να επεκταθεί και σε άλλα ΑΕΙ και να συμπεριλάβει τα βιβλιολογικά τεκμήρια που υπάρχουν στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες.

3. Έκδοση του 5ου τεύχους του ΑΚΤ με θέμα τον κόσμο του βιβλίου στις συνθήκες της πανδημίας.

3. Φιλοξενία φοιτητών ERASMUS Placement/CIVIS διαφόρων κλάδων που ερευνούν το βιβλίο από ποικίλες όψεις (π.χ., ιστορία, ανθρωπολογία, στατιστική, βιβλιοθηκονομία). Οι πρωτότυπες αυτές έρευνες θα μπορούν να δημοσιεύονται στο ΑΚΤ.

4. Συνεργασία του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών με το Τμήμα Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας (ΕΚΠΑ) για τη δημιουργία video performance βασισμένη σε βιβλιολογικό υλικό, γυρισμένη μέσα και έξω από τη νέα Κεντρική Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής, που να προωθεί τις υπηρεσίες και το περιεχόμενο της βιβλιοθήκης.

5. Προσφορά κοινωνικού έργου με τη δημιουργία και υποστήριξη από τα μέλη του ΕΙΒ ομάδων ανάγνωσης και δημιουργικής γραφής σε χώρους ευαίσθητους κοινωνικά (γηροκομεία, σχολεία φυλακών, κλπ.)